Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Fortsetter du å benytte dette nettstedet aksepterer du bruk av våre informasjonskapsler. Du kan endre dette i dine innstillinger for nettleseren.

Slik skifter du hjul på bilen din

Oppdatert 24.november 2017

Å skifte hjul på bilen er ikke så vanskelig. Her kan du lese hvordan du enkelt gjør dette trinn for trinn.

Du trenger:

Jekk, hjulvinne og evt latmannsarm

Vi anbefaler at man kjøper inn dette separat, slik at verktøysettet som følger med bilen alltid ligger klart og er i orden til nødstilfeller.

Sjekk mønsterdybden

Hver gang du skal skifte hjul er det viktig at du sjekker mønsterdybden på dekkene. Det finnes egnet verktøy til dette, som du kan få gratis hos oss. På sommerdekk er lovkravet til mønsterdybde minimum 1,6 mm. NAF anbefaler minimum 3 mm. På vinterdekk er kravet 3 mm. NAF anbefaler 4 mm.

Før du jekker opp bilen

I forkant kan det være lurt å avklare hvilke hjul som skal monteres hvor på bilen. Kontroller rulleretning på dekkene (noen dekk har piler/merke som viser rulleretning). Sjekk også at dekkene du skal sette på er frie for skader. Skader på dekk kan være skruer og spiker i dekk, kul i gummi på siden av dekket og dype rifter i gummi på siden av dekket. Er det ulik slitasje/mønsterdybde på dekkene anbefaler vi at du setter de mest slitte dekkene foran.

Plasser bilen på et rett og hardt underlag. Pass på at bilen står i gir og med håndbrekket på. Før du starter å jekke opp bilen må du løsne hjulboltene, ca en kvart omdreining. På alle nyere Audi-modeller er det deksel på hjulbolter som må tas av før du kommer til selve hjulbolten. Det finnes flere varianter av dette. Riktig verktøy til din Audi følger med verktøysettet bak i bilen. Se instruksjonsbok for hvor verktøysettet ligger.

jekk

Jekke opp bilen

Når du skal jekke opp bilen, pass på at du plasserer jekken riktig. På de fleste biler skal jekken stå på et sted med ekstra forsterkning på kanalen. Dette vil du som regel kunne se eller kjenne hvor er. Ofte er dette merket med en pil på kanalen. Se i bilens instruksjonsbok, hvis du er i tvil.
Jekk til du har klaring under hjulet. NB! Pass på at du ikke har hender eller noe annet under hjulet.

Ta av og på hjul

Når bilen er jekket opp, skru av hjulboltene og ta av hjulet. Sett på det nye hjulet. Skru inn hjulboltene for hånd til du kjenner at de har fått feste (OBS: et tips er å kryssdra boltene. Eks: 1,3,5,2,4 - se bilde under). Bruk så hjulvinne til å stramme hjulboltene helt inntil. Ikke bruk makt, mens bilen står på jekken. Jekk ned bilen, og stram godt, men ikke stram for hardt, da kan du skade gjenger eller felg. Det kan være lurt å bruke en momentstav slik at man strammer hjulboltene med riktig kraft (120 Nm)

boltmønster

Sjekk lufttrykket

Når de nye hjulene er satt på må du sjekke lufttrykket. Dette kan du gjøre på nærmeste bensinstasjon. Korrekt lufttrykk finner du som regel i tanklokket på bilen eller i dørkarmen ved førerdøren. Hvis ikke sjekk instruksjonsboken.
Stadig flere biler har lufttrykkovervåking. Ved dekkskift må sensorsystemet i slike biler resettes. Sjekk instruksjonsboken.

Oppbevaring

Før du setter bort hjulene bør de vaskes. Hjulene skal helst lagres et sted det er tørt, mørkt og kjøling - helst rundt 15C. Det ideelle er å henge hjulene på veggen, hvis ikke skal de stables liggende. Kontroller også at dekkene er frie for skader før du legger de bort.